ISHRANA DECE

dr Slađana Velkov

Ishrana dece

Ako planirate trudnoću, trebate početi sa zdravom ishranom pre začetka deteta. Ne samo buduća mama već i budući tata trebaju očistiti svoje telo od toksina.

Ishrana deteta počinje još dok je u maminom stomaku. Ishrana tokom trudnoće je veoma važna za buduće dobro zdravlje i inteligenciju deteta. Živa, sirova biljna hrana je jedino što je bebi i mami potrebno dok su zajedno u jednom telu. Naglasila bih da je zeleno lisnato povrće jako važno za pravilan razvoj bebe.

Kada se dete rodi, ono što mu je potrebno je mamino mleko i ništa drugo. Dojenje treba biti što duže, najmanje 1 godinu a poželjno i do 2 – 3. Zavisi od deteta. Dojenje nije važno samo za fizički već i za emotivni razvoj. Dete treba samo odlučiti kada je vreme da prekine sa dojenjem.

Ako majka ima malo mleka, treba početi sa unošenjem više zelenog lisnatog povrća i čiste (izvorske) vode. Ukoliko nema mleka, beba može biti potpuno na sirovom voću i povrću od 6. meseca, a koštunjavo voće i semenke uključiti kasnije, posle 1. godine.

Ne preporučujem naglo prelaženje na sirovu hranu u trudnoći i u periodu dojenja, jer će telo početi da se čisti i otrovi će se izbacivati preko mleka takođe. Umesto toga, treba izbaciti postepeno sve industrijske i životinjske proizvode, povećati količinu sirove hrane ali još uvek jesti 20-30% kuvane hrane.

Beba treba početi sa ishranom čvrstom hranom kada ona to poželi, ne treba je prisiljavati jer se tako izazivaju problemi sa digestijom i alergije.

Može biti samo na majčinom mleku i do godine ali ako dobije sve zube i želi da jede, krajem prve godine se može početi sa svežim voćem i povrćem u vidu blendiranih napitaka. Orašaste plodove i semenke ne preporučujem u prvoj godini i treba ih veoma pažljivo ubacivati u ishranu. Počnite da uvodite voće i povrće, banane, jabuke, tikve, tikvice, šargarepe, brokule… 7-10 kašica dnevno. Polako zamenjujete podoje kašicama. Voće i povrće uvodite idealno po jednu vrstu jednom mesečno u vreme rastućeg meseca. Možete ubaciti neki listić zelenog povrća u neku od kašica. TRedjuvela treba mešati sa jutarnjim kašicama a mleko od badema sa popodnevnim. Iznositi dete nekoliko puta dnevno na Sunce po desetak minuta.

Zeleno povrće, voće, orašasti plodovi, semenke i ulja su ono što je deci potrebno. Hladno ceđeno maslinovo ili kokosovo ulje su izvrsna ulja. Važno je svakoga dana davati dosta zelenog povrća. Deca mogu jesti samo sirovu hranu ali ukoliko dajete nešto kuvano deci, to ne bi trebali biti industrijski i životinjski proizvodi već kuvano povrće, integralni pirinač ili krompir. Žitarice koje sadrže gluten (tutkalo) su veoma opasne po zdravlje deteta. Gluten ne sadrži kukuruz, heljda, proso, kinoa i pirinač.

Samo 10% energije se dobija iz hrane, sve ostalo dolazi od Sunca, spavanja i disanja. Zato je važno da deca budu stalno napolju, bosa, na Suncu, da su fizički aktivna, da se igraju sa zemljom i da idu na spavanje pre 10 uveče (poželjno i ranije).

Bebe trebaju biti uvek pored majke, da čuju majčino srce, da osećaju majčin miris i da prve godine budu što više u kontaktu sa majčinom kožom.

Mala deca trebaju spavati sa roditeljima da bi se osećala sigurno i zaštićeno, što je veoma važno za buduće emotivno i fizičko zdravlje. Porodice su vekovima delile isti krevet. U nekim kulturama je to i danas slučaj. Ako roditelji nisu prekrupni, zavisnici od alkohola ili droge, pušači ili imaju mentalne probleme, spavanjem zajedno sa roditeljima do sedme, osme godine, deca će imati bolje emotivno zdravlje, biće srećnija, manje nervozna, sigurnija i samostalnija kada porastu.

Treba uključiti decu u pripremanje svežih napitaka i sokova uz igru i dati im masti na volju u nalaženju novih recepata i njihovom imenovanju. Igračke poput kuhinje i malih tanjirića, blendera… će decu učiti jednostavnošću pripremanja sirove hrane.

Kako privoleti decu, koja su na industrijskoj hrani na sirovu hranu? Deca imitiraju roditelje, u prisustvu deteta uživajte nekoliko dana u ukusnoj salati, dok dete ne pokaže interesovanje i poželi da proba. Ne nudite mu odmah ceo tanjir već mu dajte da proba malo dok ne potraži samo.

Ako dete jede nešto što nije zdravo, ne ljutite se na njega, samo mu ljubazno kažite da to nije zdravo. Deca su buntovnici kada se insistira na nečemu.

Ponudite detetu u početku, voće za užinu umesto uobičajenih toksičnih sendviča. Neka to bude voće koje ono voli. Kasnije pređite na blendirani napitak u koji možete staviti zeleno lisnato povrće, jabuku, bananu, nekog semenja ili koštunjavog voća za doručak. Uz ručak napravite dobru, ukusnu salatu. Umesto industrijskih slatkiša, umesite urme ili smokve sa bademom (mleveni) ili nekim drugim koštunjavim voćem i napravite loptice koje možete valjati u kokos, susam…

Danas imamo epidemiju autizma. Ako statistika povećanja autistične dece produži ovim tempom, prognoza je da će do 2050 godine, 90% dece biti autistično. Danas znamo da vakcine imaju udela u mentalnim i drugim poremećajima kod dece. Ne dozvolimo da biznis-vakcinacija oštećuje zdravlje i ugrožava živote naše dece.

Potrudimo se da veći deo dana provode napolju na Suncu ili snegu, da hodaju bosonoga kad god je to moguće, da jedu sirovu hranu a ne toksičnu industrijsku ili životinjsku. Autizam takođe, kao i drugi mentalni problemi se mogu tretirati ovakvim načinom života.

Zdravlje naše dece je u našim rukama. Čitajmo, informišimo se jer naše greške naša deca skupo plaćaju.

Dr Slađana Velkov

Creative Commons License
„Ishrana dece“ by dr Sladjana Velkov is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Serbia License.
Based on a work at https://sladjanavelkov.wordpress.com/2014/02/25/ishrana-dece/.

Počnite da uvodite voće i povrće, banane, jabuke, tikve, tikvice, šargarepe, brokule… pravite kašice i dajte detetu 7-10 kašica dnevno. Polako zamenjujete podoje kašicama. Voće i povrće uvodite idealno po jednu vrstu jednom mesečno u vreme rastućeg meseca. Možete ubaciti neki listić zelenog povrća u neku od kašica. Pravite redjuvelak i mešajte u jutarnje kašice a mleko od badema u popodnevne. Iznosite dete nekoliko puta dnevno na Sunce po desetak minuta i to je to.

Advertisements

One comment on “ISHRANA DECE

  1. POMOZITE IMA LI LEKA Draga Slađana treba mi pomoć za mog unuka Davida koji ima 27 meseci. Danas su dijagnostikovali tumor kostiju. Pre 5 dana primetili smo da na ljučnoj kosti ima bol i da je tvrdo pod rukom. Mislili smo da se udario. Danas u Tiršovoj su nam rekli verovatno tumor. U utorak će biti u bolnici i ući u proceduru dijagnostikovanja . Molim vas ima li prirodnog leka. Hvala unapred. Očajna baka

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s